Skip to content

Hoe wordt alcoholvrije wijn eigenlijk gemaakt?

Het proces van het produceren van alcoholvrije wijn vereist het verwijderen van alcohol uit traditionele wijn, terwijl de smaken en aroma’s behouden blijven. Dit kan worden bereikt door verschillende methoden toe te passen, elk met zijn eigen unieke benadering.

Vacuümdistillatie

Een methode waarbij wijn bij lagere temperaturen onder vacuüm wordt verwarmd, waardoor de alcohol verdampt zonder de delicate aroma’s en smaken te beschadigen die anders bij hogere temperaturen verloren zouden gaan. Dit zorgvuldige proces behoudt de kwaliteiten van de wijn, terwijl de alcohol wordt verwijderd.

Omgekeerde osmose

Een geavanceerde techniek waarbij een oplossing onder druk door een semipermeabel membraan wordt gevoerd. Hierdoor kunnen alleen watermoleculen passeren, terwijl grotere moleculen zoals alcohol achterblijven. Deze methode is bijzonder effectief voor het behouden van de smaak en het aroma van wijn, terwijl het alcoholgehalte aanzienlijk wordt verminderd.

Spinning cone techniek

Deze techniek maakt gebruik van centrifugale kracht en vacuüm om de vluchtige aroma’s van de wijn te scheiden voordat de alcohol wordt verwijderd. Na het verwijderen van de alcohol bij lage temperaturen, worden de eerder gescheiden aroma’s weer toegevoegd aan het alcoholvrije product, waardoor het zijn oorspronkelijke smaakprofiel behoudt.

Het produceren van alcoholvrije wijn vereist een zorgvuldige balans tussen het verwijderen van alcohol en het behouden van de kenmerkende smaken en aroma’s van de wijn. Elk van deze methoden biedt een unieke aanpak om dit doel te bereiken, waardoor consumenten kunnen genieten van de rijke ervaring van wijn zonder de bijbehorende effecten van alcohol.

distillatie-kolom voor het de-alcoholiseren van wijn
spinning cone